Αξιοθέατα

“ Εξερευνήστε τη Ξάνθη, τη πόλη με τα χίλια χρώματα

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Το μουσείο με την εντυπωσιακή είσοδο από ασβεστόλιθο και πωρόλιθο, φτιάχτηκε από το Δασαρχείο Ξάνθης στο παλιό χώρο του δασικού φυτωρίου. Στο εσωτερικό θα βρείτε εντυπωσιακά εκθέματα χλωρίδας, πανίδας, φυσικών πετρωμάτων και ταριχευμένα ζώα.

Πλατεία Δημοκρατίας (Κεντρική πλατεία - Ρολόι)

Η πλατεία έχει έκταση 36 στρέμματα και αποτελεί σημείο αναφοράς για τη πόλη καθώς εδώ δεσπόζει από το 1870 το διοικητήριο της Ξάνθης (πρώην δικαστήρια) και ο πύργος του ρολογιού. Ο πύργος χτίστηκε το 1859 ως αφιέρωμα στο κεντρικό τζαμί της πόλης από τον Χατζή Εμίν Αγά.

Βυζαντινό Κάστρο Ξάνθειας

Χτίστηκε το 12ο αιώνα μ.Χ. στα βόρεια της σημερινής Ξάνθης στη κορυφή του λόφου με σκοπό να ελέγχει τη δίοδο προς την κοιλάδα του Νέστου αλλά και την ενδοχώρα. Σήμερα η βλάστηση στο κάστρο είναι πολύ πυκνή καθώς είναι μέσα στο δάσος και για να δει κάποιος τα διάσπαρτα ερείπια θα πρέπει να το εξερευνήσει.

Παραδοσιακός Οικισμός Σαμακώβ

Ο οικισμός έχει έκταση 100 στρέμματα περίπου και ο ποταμός Κόσυνθος αποτελεί το φυσικό σύνορο με τη παλιά πόλη της Ξάνθης. Η ονομασία Σαμακώβ προέρχεται από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες που ασχολούνταν οι κάτοικοι του οικισμού από το 1580.

Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε:

 • Μουσείο Παραδοσιακής φορεσιάς του Λυκείου Ελληνίδων
 • Παλιό Δημαρχείο Ξάνθης
 • Περιοχή καπναποθηκών στη Παλιά Πόλη.
 • Παζάρι Ξάνθης – Λαϊκή αγορά (πλατεία εμπορίου κάθε Σάββατο)

Παλιά Πόλη

Το 1.830 μ.Χ. άρχισε η οικοδόμηση της σημερινής παλαιάς πόλης. Κατοικείται από περίπου 9.000 κατοίκους με οικονομική άνεση και ο πλούτος προέρχεται κυρίως από την καλλιέργεια και εμπόριο καπνού. Σήμερα η Παλαιά Πόλη είναι απλά υπέροχη. Ο περίπατος στα στενά της συνδυάζει αρμονικά το παρελθόν και το σήμερα. Ανακαλύψτε την αρχιτεκτονική των κτιρίων, τους παραδοσιακούς καφενέδες και τη Θρακιώτικη κουζίνα. Αφεθείτε στα σοκάκια της πόλης και απολαύστε το ταξίδι στο χρόνο.

Το σπίτι της Σκιάς

Το σπίτι όπου το φως ζωγραφίζει τους τοίχους και φανερώνει μυστικά του κόσμου. Στο χώρο θα βρείτε τα περίτεχνα έργα του Τριαντάφυλλου Βαΐτση.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο

Το μουσείο στεγάζεται στα αρχοντικά των καπνεμπόρων Κουγιουμτζόγλου και Καλούδη, κατασκευής του 19ου αιώνα. Στον εσωτερικό χώρο γίνεται η αναπαράσταση των πολυτελών κατοικιών της εποχής και δίνονται οι πληροφορίες για τον τόπο και τρόπο ζωής των κατοίκων. Μέσα από την ιστορική διαδρομή και ξενάγηση του μουσείου ανακαλύψτε τις τέχνες, το εμπόριο, τα ήθη και έθιμα της Θράκης.

Δημοτική Πινακοθήκη

Η πινακοθήκη ονομάζεται ¨Χρήστος Παυλίδης¨ (Σπουδαίος Ζωγράφος της πόλης) και στεγάζεται στο αρχοντικό της οικογένειας Καλεύρα. Απολαύστε τους υπέροχους πίνακες από καλλιτέχνες της ευρύτερης περιοχής των παλαιότερων και νεότερων χρόνων.

Οικία γέννησης Μάνου Χατζηδάκη

Ένα καλαίσθητο αρχοντικό στην παραμυθένια Παλιά Πόλη, αποτελεί την οικία γέννησης του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζηδάκη. Το κτήριο χτίστηκε με νεοκλασικά στοιχεία και λίγο μπαρόκ στα τέλη του 18ου αιώνα. Ανήκε στον Εβραίο Ισσάκ Δανιήλ, ένας από του πιο πλούσιους της τότε εποχής. Σήμερα αποτελεί έργο τέχνης και ιστορικό μνημείο της Ξάνθης αλλά και του Ελληνικού πολιτισμού.

Δάσος Χαϊντούς - Δρυμός

Το δάσος έχει χαρακτηριστεί ως NATURA καθώς είναι από τις πιο σημαντικούς βιότοπους στην Ελλάδα. Τα όρη Χαϊντού έχουν έκταση περίπου 33.000 στρέμματα με κορυφή το Γυφτόκαστρο στα 1.827 μέτρα. Αποτελεί φυσικό σύνορο της Θράκης με τη Μακεδονία αλλά και της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

Το δάσος είναι πλούσιο σε οξιές, πεύκα, σημύδα, φυλλοβόλες δρύες και πουρνάρια. Κατά το περίπατο σας θα συναντήσετε εκτός από αρκούδες, λύκους, ζαρκάδια, τσακάλια και περσότερα από 100 είδη πουλιών.

Φυσικά από τη Χαϊντού δεν θα μπορούσε να λείπει το έντονο υγρό στοιχείο με τα ποτάμια και τους παραποτάμους που σχηματίζονται. Πιο σημαντικά είναι ο Νέστος (ένα από τα 5 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας), ο Κόσυνθος που περνάει μέσα από τη πόλη της Ξάνθης και το αρκουδόρεμα που χύνεται στο ποταμό Νέστο.

Νέστος Ποταμός

Ο Νέστος κατά τη μυθολογία είναι υιός του Ωκεανού και της Τηθύος, γεννήθηκε πολύ πριν τον άνθρωπο και ανήκει στα 5 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας. Έχει έκταση 243 χιλιόμετρα, καθώς ξεκινάει από τη Βουλγαρία τα όρη Ρίλα και εκβάλει στο θρακικό πέλαγος. Στη διαδρομή του ο Νέστος δημιουργεί φυσικά σύνορα της Μακεδονίας με τη Θράκη και των νομών Καβάλας και Δράμας.

Ο Νέστος συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Χώρας με το δέλτα του ποταμού να έχει έκταση 550.000 στρέμματα. Σε όλα του τα ύψη σχηματίζει εντυπωσιακά φυσικά τοπία με πολύ πυκνή βλάστηση και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ¨ θέση θέα¨, από όπου και παρατηρούμε το νερό να παίζει με το έδαφος και να δημιουργούνται εντυπωσιακοί μαίανδροι.

Ο Νέστος ποταμός με τις ιδιομορφίες τους αποτελεί το ιδανικό σημείο για εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Επικοινωνήστε με τα διάφορα κέντρα δραστηριοτήτων της περιοχής για να οργανώσετε περιπάτους, rafting, sup, καγιάκ και νοιώστε την επιστροφή στη φύση.

Καταράκτης Τραχωνίου ή Λιβαδίτης

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1300 μέτρων δίπλα στο χωριό Λειβαδίτης και αποτελεί το μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων σε ποσότητα και όγκο τρεχούμενου νερού. Το θέαμα της φύσης συγκλονίζει καθώς το νερό πέφτει από τα 60 μέτρα κατακόρυφα και δημιουργεί στη περιοχή πλούσια βλάστηση.

Η πρόσβαση είναι εύκολη, απαιτεί μία με μιάμιση ώρα πεζοπορία από τη θέση στάθμευσης μέχρι τον καταρράκτη, ανάλογα πάντα με το ρυθμό που ακολουθείται. Ο κόπος φυσικά θα σας ανταμείψει και θα γνωρίσετε αυτό το υπέροχο δημιούργημα της φύσης όπου κατά τη παράδοση στο Λειβαδίτη λούζονταν οι καλοκυράδες – νεράιδες και στις σπηλιές του ύφαιναν το αραχνοΰφαντο νεραϊδόγνεμα.

Δασικό χωριό Ερύμαναθου

Βρίσκεται σε ύψος 1350 μέτρων αποτελείται και από δώδεκα ξύλινους αυτοεξυπηρετούμενους οικισμούς. Αρχικά δημιουργήθηκαν για την εξυπηρέτηση των υλοτόμων ενώ τώρα λειτουργούν με σκοπό τη διαμονή των επισκοπών για λόγους αναψυχής με στόχο την εναρμόνιση του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον.

Στη γύρω περιοχή μπορείτε να επισκεφτείτε παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία, να απολαύσετε τη φύση και για τους λάτρες των σπορ μπορείτε να οργανώσετε πεζοπορίες, κανόε καγιάκ, τοξοβολία, ιππασία και ότι άλλο ταιριάζει στις μοναδικές ανάγκες σας για ψυχαγωγία

Κάστρο Καλύβας - Ιωνικό (Σταυρούπολη)

Βρίσκεται σε υψόμετρο 627 μέτρα, κατασκευάστηκε το 340 π.Χ. από τον Φίλιππο Β’ και κατέχει στρατηγική θέση καθώς από εκεί ελέγχεται πολύ μεγάλο μέρος της κοιλάδας του ποταμού Νέστου. Το φρούριο είναι ένα από τα ωραιότερα της Θράκης και αποτελεί ένα εξαιρετικό έργο των Μακεδόνων μηχανικών καθώς εδώ γινόταν αποθήκευση νερού.

Χωριό Θέρμες – Ιαματικές πηγές

Σε απόσταση 40 χιλιομέτρων περίπου από τη πόλη της Ξάνθης στο χωριό κάτω Θέρμες το γεωθερμικό πεδίο έχει δημιουργήσει ιαματικές πηγές με ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο. Η θερμοκρασία νερού κυμαίνεται από 29 °C με 53 °C με τα μπάνια στα λουτρά να ενδείκνυνται για νοσήματα νευρικού συστήματος, δερματικές παθήσεις, μυοσκελετικού συστήματος και πολλά άλλα.

Λιμνοθάλασσα Βιστωνίδας - Πόρτο Λάγος

Η λίμνη της Βιστωνίδας ανήκει στις σπουδαιότερες λίμνες τις Ελλάδας, καθώς είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη με έκταση τα 45000 στρέμματα και βάθος νερού τα 4 μέτρα. Ο σημαντικός αυτός υδροβιότοπος φιλοξενεί περίπου 270 είδη πουλιών με μερικά από αυτά να απειλούνται προς εξαφάνιση.

Το σημείο όπου η λίμνη Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό πέλαγος, δημιουργεί ένα μικρό θαύμα της φύσης και ονομάζεται Πόρτο Λάγος. Σύμφωνα με την Ενετική γλώσσα το Porto Lago μεταφράζεται ως το λιμάνι της λίμνης. Ένα λιμάνι που αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό σταθμό στο παρελθόν και σήμερα εξυπηρετεί ψαροκάικα και βάρκες της περιοχής καθώς και σκάφη αναψυχής.

Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε:

 • Το ανάγλυφο του Μίθρα ταυροκτόνου (δίπλα στις ιαματικές πηγές)
 • Το Μακεδονικό τάφο Κομνηνών στη Σταυρούπολη.
 • Το Λαογραφικό μουσείο Σταυρούπολης.

Ιερά Μονή Παμμεγήστων Ταξιαρχών

Στα βορειοδυτικά της Ξάνθης στα 150 μέτρα ύψος, μέσα στο δάσος, βρίσκεται το μοναστήρι των Παμμεγήστων Ταξιαρχών ακριβώς κάτω από την Βυζαντινή ακρόπολη της πόλης.

Δεν σώθηκαν αρχεία ώστε να γνωρίζουμε πότε δημιουργήθηκε ωστόσο από τις τοιχογραφίες που σώζονται υποθέτουμε ότι κατασκευάστηκε μετά το 1.500. Πέρασε μεγάλες καταστροφές από σεισμούς και πολέμους, ξανά κτίστηκε μετά το 1.941 και σήμερα στεγάζει την εκκλησιαστική σχολή.

Σήμερα το μοναστήρι είναι αντρικό και εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Ι.Μ. Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας & Εκκλησιαστικό Μουσείο Ι.Μ. Ξάνθης

Στα Βορειοανατολικά της Ξάνθης στα 160 μέτρα ύψος, πάνω από τη συνοικία Σαμακώβ βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας.

Δεν γνωρίζουμε ημερομηνία που δημιουργήθηκε καθώς δεν σώθηκαν αρχεία. Έζησε μεγάλες καταστροφές από σεισμούς και πολέμους και ξανά κτίστηκε το 1.841 από το Μητροπολίτη Ξάνθης Ευγένιο. Αξίζει να σημειωθεί πως η Μονή αναστηλώθηκε το 1.954 από το Μητροπολίτη Ξάνθης Αντώνιο και αποτελεί στήριγμα τόσο στους χριστιανούς αλλά και τους μουσουλμάνους.

Σήμερα το μοναστήρι είναι αντρικό και εορτάζει στις 21 Νοεμβρίου τα εισόδια της Θεοτόκου και στις 15 Αυγούστου την κοίμηση της Θεοτόκου.

Επίσης, στην Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισας βρίσκεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και συστάθηκε το 1960 από Μητροπίλτη Ξάνθης Αντώνιο. Τα εκκλησιαστικά εκθέματα που βρίσκουμε στο χώρο χρονολογούνται από το τέλος της Βυζαντινής περιόδου με πολλά από αυτά να έχουν κλαπεί από τους Βούλγαρους κατά τη Βουλγαρική κατοχή.

Ιερά Μονή Παναγίας Καλαμούς

Στα Βόρεια της Ξάνθης πάνω σε ένα βράχο στην ορεινή Ροδόπη, σε υψόμετρο 170 μέτρα, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Καλαμούς. Η μονή κτίστηκε το 726 με 843 μ.Χ. (Χρόνοι εικονομαχίας) από εικονομάχους φίλους. Η ονομασία της Μονής προέρχεται από την εικόνα της Παναγίας η οποία βρέθηκε μέσα στις καλαμιές. Σήμερα το μοναστήρι είναι γυναικείο και εορτάζει στα Εννιάμερα της Παναγίας στις 23 Αυγούστου.

Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης

Στα Βορειοανατολικά της Ξάνθης πάνω σε ένα λόφο βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης. Κτίστηκε το 1972 από τους Αρχιμανδρίτη Αντώνιο (Δαλάτσης) και Μητροπολίτη Ξάνθης Αντώνιο (Κλαουδάτο). Στο μοναστήρι λειτουργεί από το 1978 το εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο θηλέων και μέχρι σήμερα έχει αναθρέψει και αποκαταστήσει 35 κορίτσια. Σήμερα το μοναστήρι είναι γυναικείο, φιλοξενεί πολλά ιερά λείψανα και εορτάζει την Αγία Ειρήνη Μεγαλομάρτυς στις 5 Μαΐου.

Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε:

 • Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Τιμίου Προδρόμου
 • Ναός Αγίου Γεωργίου
 • Ναός του Αγίου Δημητρίου Σαμακοβίου
 • Ναός Ακάθιστου Ύμνου
 • Ναός 12 Αποστόλων
 • Ναός των Ταξιαρχών Καβακίου